3 - 4 September 2025

Lelystad
The Netherlands

null

Welkom bij de Internationale conferentie “Integrated Crop Management (ICM) – De toekomst van de aardappelteelt”, waar we innovatieve strategieën verkennen om de aardappelteelt toekomstbestendig te maken. ICM is een uitgebreide aanpak die het gebruik van synthetische middelen minimaliseert, terwijl gezonde, veerkrachtige gewassen blijven groeien en de winstgevendheid van de boerderij wordt gewaarborgd. Tijdens deze conferentie gaan we dieper in op aardappelonderzoek en productie binnen de vijf belangrijkste pijlers van ICM:

  • Gewasdiversiteit: Ontdek hoe rotatie en diversificatie van gewassen de risico’s van plagen, ziekten en onkruid kunnen verminderen.
  • Rassenkeuze en teeltstrategie: Leer hoe de juiste aardappelrassen en teeltmethoden de gezondheid van het gewas, de kwaliteit van de knollen en de opbrengst kunnen verbeteren.
  • Bodem, water en voedingsstoffen: Verken innovatieve strategieën voor variabele bemesting, waarbij input wordt verminderd zonder in te leveren op een sterke gewasgroei.
  • Gerichte bestrijding: Bekijk voorbeelden van hoe nauwkeurige, lokale bestrijding van plagen en ziekten met laagrisico-pesticiden de behoefte aan conventionele hoogrisico-pesticiden kan verminderen.
  • Monitoring en evaluatie: Krijg inzicht in hoe prestaties kunnen worden gevolgd, de effectiviteit kan worden beoordeeld en strategieën continu kunnen worden verbeterd.

Neem deel om de nieuwste ontwikkelingen te bespreken en inzichten te delen over hoe ICM de toekomst van de aardappelteelt kan vormgeven.

ICM is niet alleen geavanceerde geïntegreerde landbouw die inspeelt op toekomstige milieubehoeften — het is slimmer boeren en winstgevender boeren!

Locatie: Conferentieruimte
Datum:  3 september
Tijd: 10.30 - 12.40  & 14.00 - 16.50
Voertaal: Engels
Registreren: Registreer als bezoeker en kies de extra optie om deel te nemen aan de conferentie!
Let op: deelnameplaatsen  worden niet gegarandeerd!

Programma

10:30 - 10:40 Opening van de conferentie

Richard Harrison, Algemeen Directeur, WUR Plant Sciences Group, Nederland

Ochtendthema: Gewasbeheer

10.40 - 11.25 Hoofdspreker

Guido Van den Ackerveken, Scientific Director at CropXR & Professor of Translational Plant Biology, Utrecht University, The Netherlands

Guido Van den Ackerveken (Universiteit Utrecht, Nederland) is hoogleraar Translationele Plantenbiologie. Zijn onderzoek heeft belangrijke inzichten opgeleverd in het immuunsysteem van planten en de mechanismen van ziektesusceptibiliteit. Hij is actief in het vertalen van fundamenteel onderzoek naar toepassingen in de veredeling van gewassen met verhoogde ziekteweerstand, voornamelijk via publiek-private samenwerkingen.

Momenteel leidt hij CropXR, een instituut dat zich richt op het ontwikkelen van methodologieën om plantweerbaarheid te begrijpen en mechanistische en gewasmodellen in te zetten met behulp van AI-technieken om te veredelen voor klimaatrobuuste gewassen. Het Holland Innovative Potato-consortium is een belangrijke partner binnen CropXR-Potato en bundelt de krachten om voorbereid te zijn op de uitdagingen van een duurzame aardappelproductie.

11.25 - 11.50

Timo Sprangers, Onderzoeker Gewasgezondheid, Wageningen University & Research, Nederland

Timo Sprangers werkt als onderzoeker Gewasgezondheid bij Wageningen Plant Research.

Zijn werk richt zich voornamelijk op het beheer van onkruiden in akkerbouwsystemen. Binnen het team Gewasgezondheid doet hij samen met collega’s die gespecialiseerd zijn in de bestrijding van plagen, ziekten en aaltjes, onderzoek naar de herinrichting van teeltsystemen die weerbaarder zijn tegen deze bedreigingen.

Het concept van Geïntegreerd Gewasbeheer (Integrated Crop Management – ICM) werd ontwikkeld om de systematische opzet van dergelijke robuuste teeltsystemen te ondersteunen.

In diverse projecten is Timo actief in zowel het onderzoek naar het ontwerp en de werking van geïntegreerde systemen als in praktijkprojecten op boerderijen die gericht zijn op de toepassing van ICM-praktijken.

11.50 - 12.15 "Innovative pathways to sustainable and resilient potato production"

Dr Barbara Doyle Prestwich, Senior Lecturer/Assoc.Prof and Vice-Head of the School of Biological Earth and Environmental Sciences, University College Cork, Ireland

Barbara is plantenbiotechnoloog aan University College Cork, waar zij onderzoek leidt naar duurzame voedselproductie. Haar expertise omvat onder meer beheer van het bodemmicrobioom, geïntegreerde gewasbescherming en genoommodificatie voor gewasbescherming: zij past CRISPR/Cas en verwante technieken toe om ziekteresistentie en stressbestendigheid in voedselgewassen te verbeteren. Op basis van deze kennis heeft zij haar werk recent uitgebreid naar boomsoorten en tropische veenland-ecosystemen, waarbij zij zich richt op koolstofopslag en biodiversiteit. Als gepassioneerd pleitbezorger van wetenschapscommunicatie werkt zij regelmatig samen met scholen, industriepartners en het brede publiek—en je kunt haar laatste publieksactiviteiten volgen op LinkedIn: linkedin.com/in/dr-barbara-doyle-prestwich.

12.15 - 12.40 "Rethinking nitrogen management in potato production"

Paul Ravensbergen, Post-Doc, Wageningen University & Research, Nederland

Paul Ravensbergen heeft een PhD in de agronomie van Wageningen University.

In zijn promotieonderzoek onderzocht hij de variabiliteit in opbrengst, efficiënt gebruik van hulpbronnen en milieueffecten van de consumptieaardappelteelt in Nederland.

Momenteel is Paul postdoctoraal onderzoeker bij de leerstoelgroep Plant Production Systems van Wageningen University. Zijn onderzoek richt zich op het begrijpen van verschillen tussen boeren in het gebruik van inputs, gewasproductiviteit en milieueffecten op het niveau van gewasrotatie.

Middagthema: Internationale trends

14.00 - 14.45 Hoofdspreker

Guy G. Hareau, Principal Scientist, Social and Nutritional Sciences Division, International Potato Center (CIP), Peru

Guy Hareau is landbouweconoom en Principal Scientist bij het International Potato Center (CIP) in Lima, Peru.

Hij heeft ervaring als boer en als voorlichter, en werkte 17 jaar bij het Nationaal Landbouwkundig Onderzoeksinstituut van Uruguay (INIA). In 2008 trad hij in dienst bij het International Potato Center, gevestigd in Lima, Peru.

Als expert op het gebied van effectbeoordeling voerde hij verschillende studies uit om bewijs te leveren van de bijdrage van CIP aan het verminderen van armoede en honger wereldwijd. Tussen 2016 en 2023 was hij hoofd van de afdeling Sociale en Nutritionele Wetenschappen bij CIP.

Hij behaalde een Ph.D. in Landbouweconomie aan Virginia Tech, VS.

14.45 - 15.10 "Holland Innovation Potato builds extreme potato crop resilience"

Robert Graveland, R&D Directeur, HZPC, Nederland

15.10 - 15.35

Curtis Frederick, PhD, Senior Agronoom, Aviko, Nederland

Curtis Frederick is Senior Agronoom bij Aviko en leidt het Agronomieteam. In deze rol zorgt hij ervoor dat de agronomische strategieën aansluiten bij de bredere doelstellingen van Aviko op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en innovatie in de aardappelproductie. Met meer dan 15 jaar internationale ervaring in de agronomie heeft Curtis leidinggevende functies bekleed bij onderzoeksinstellingen en commerciële bedrijven in Europa, de Verenigde Staten en Afrika. Zijn expertise omvat hybride aardappelsystemen, commerciële landbouw, post-harvest fysiologie en datagestuurd gewasbeheer. Gedurende zijn carrière heeft hij met succes multidisciplinaire teams en complexe R&D-initiatieven geleid, waarmee hij heeft bijgedragen aan zowel wetenschappelijke vooruitgang als praktische landbouwresultaten.

15.35 - 16.00

Peter Gildemacher, Algemeen Directeur, Sepia Foundation, Nederland

Peter is een expert in de zaaizaadsector met een focus op aardappelzaadsystemen in Sub-Sahara Afrika, en medeoprichter van de Sepia Foundation.

Hij heeft 25 jaar ervaring in het ontwerpen, implementeren en evalueren van transformatieprojecten en -programma’s in de landbouwsector in heel Afrika. Hij is toegepast onderzoeker op het gebied van agronomie en duurzame economische ontwikkeling.

Voorafgaand aan de oprichting van de Sepia Foundation werkte hij als kennisdirecteur en senior adviseur bij het KIT Royal Tropical Institute in Amsterdam, het International Potato Center (CIP) in Nairobi, het Nationaal Boomzaadcentrum (CNSF) in Burkina Faso, en Wageningen Field Crops Research – Trees and Fruit.

16.00 - 16.25 "Saving the humble European Spud: Tackling the Current Late Blight Crisis"

Geert Kessel, PhD, Wageningen Research, Field Crops Lelystad, Nederland

Geert Kessel is een plantenziektekundige die sinds 1991 is opgeleid aan en werkzaam is bij Wageningen University & Research. Zijn voornaamste interesse ligt in het ontwikkelen, valideren en communiceren van slimme, volledig geïntegreerde bestrijdingsstrategieën voor schimmelziekten in akkerbouwgewassen, met zo min mogelijk gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Momenteel werkt en communiceert hij over de ontwikkeling en validatie van ICM (Integrated Crop Management)-strategieën voor de beheersing van “bovengrondse” schimmelziekten in akkerbouwgewassen. Phytophthora in aardappelen heeft zijn bijzondere belangstelling, aangezien dit wordt gezien als de “ultieme uitdaging” voor plantenziektekundigen en de akkerbouwsector.

 

16.25 - 16.50 "The India Potato Story"

Soundararadjane S., Chief Executive Officer, HyFarm, India

Met meer dan drie decennia leiderschapservaring in de Azië-Pacific, herdefinieert Soundararadjane S. de toekomst van de Indiase landbouw — door strategische visie te combineren met een diepgaand, praktijkgericht begrip van de realiteit van kleinschalige boeren.

Als drijvende kracht achter HyFarm bij HyFun Foods leidt hij een ambitieuze missie: het netwerk van kleinschalige boeren uitbreiden van 7.000 naar 30.000 boeren en tegen 2028 1 miljoen ton klimaatbestendige, verwerkingsgeschikte aardappelen leveren.

Zijn model is gebaseerd op impact en innovatie — een combinatie van regeneratieve landbouw, digitale ondersteuning en wetenschappelijk onderbouwde praktijken om een boerencentrisch, wereldwijd concurrerend agro-ecosysteem op te bouwen. Onder zijn leiding groeit HyFarm niet alleen gewassen — het stimuleert ook India’s opkomst als wereldleider in duurzame landbouw en rurale transformatie.

Soundararadjane’s traject wordt gekenmerkt door schaal, strategie en doelgerichtheid — het versterken van kleinschalige boeren, het transformeren van waardeketens en het herpositioneren van India aan de top van het wereldwijde agribusinesslandschap.

Main Media Partner:

null
null

Tractor Sponsor:

  

Energy Sponsor:

  
Supporting Partners:

                     null 

null                                 null

null


null


null


null


null


null

Media Partners:

null        null                                null
null                                  
               null                    null
null        null        null                null        
              null             

null


null


null


null


null


null


null


null


null


null


null


null



null


null


null


null



null


null


null


null


null


null


null


null


null