3 - 4 September 2025

Lelystad
The Netherlands

null

Welkom bij de Internationale conferentie “Integrated Crop Management (ICM) – De toekomst van de aardappelteelt”, waar we innovatieve strategieën verkennen om de aardappelteelt toekomstbestendig te maken. ICM is een uitgebreide aanpak die het gebruik van synthetische middelen minimaliseert, terwijl gezonde, veerkrachtige gewassen blijven groeien en de winstgevendheid van de boerderij wordt gewaarborgd. Tijdens deze conferentie gaan we dieper in op aardappelonderzoek en productie binnen de vijf belangrijkste pijlers van ICM:

  • Gewasdiversiteit: Ontdek hoe rotatie en diversificatie van gewassen de risico’s van plagen, ziekten en onkruid kunnen verminderen.
  • Rassenkeuze en teeltstrategie: Leer hoe de juiste aardappelrassen en teeltmethoden de gezondheid van het gewas, de kwaliteit van de knollen en de opbrengst kunnen verbeteren.
  • Bodem, water en voedingsstoffen: Verken innovatieve strategieën voor variabele bemesting, waarbij input wordt verminderd zonder in te leveren op een sterke gewasgroei.
  • Gerichte bestrijding: Bekijk voorbeelden van hoe nauwkeurige, lokale bestrijding van plagen en ziekten met laagrisico-pesticiden de behoefte aan conventionele hoogrisico-pesticiden kan verminderen.
  • Monitoring en evaluatie: Krijg inzicht in hoe prestaties kunnen worden gevolgd, de effectiviteit kan worden beoordeeld en strategieën continu kunnen worden verbeterd.

Neem deel om de nieuwste ontwikkelingen te bespreken en inzichten te delen over hoe ICM de toekomst van de aardappelteelt kan vormgeven.

ICM is niet alleen geavanceerde geïntegreerde landbouw die inspeelt op toekomstige milieubehoeften — het is slimmer boeren en winstgevender boeren!

Locatie: Conferentieruimte
Datum:  3 september
Tijd: 10:30 - 12:30 uur & 14:00 - 16:30 uur
Voertaal: Engels
Registreren: Registreer als bezoeker en kies de extra optie om deel te nemen aan de conferentie!

Eerste bevestigde sprekers:

Hoofdspreker

Guy G. Hareau, Principal Scientist, Social and Nutritional Sciences Division, International Potato Center (CIP), Peru

Guy Hareau is landbouweconoom en Principal Scientist bij het International Potato Center (CIP) in Lima, Peru.

Hij heeft ervaring als boer en als voorlichter, en werkte 17 jaar bij het Nationaal Landbouwkundig Onderzoeksinstituut van Uruguay (INIA). In 2008 trad hij in dienst bij het International Potato Center, gevestigd in Lima, Peru.

Als expert op het gebied van effectbeoordeling voerde hij verschillende studies uit om bewijs te leveren van de bijdrage van CIP aan het verminderen van armoede en honger wereldwijd. Tussen 2016 en 2023 was hij hoofd van de afdeling Sociale en Nutritionele Wetenschappen bij CIP.

Hij behaalde een Ph.D. in Landbouweconomie aan Virginia Tech, VS.

Peter Gildemacher, Algemeen Directeur, Sepia Foundation, Nederland

Peter is een expert in de zaaizaadsector met een focus op aardappelzaadsystemen in Sub-Sahara Afrika, en medeoprichter van de Sepia Foundation.

Hij heeft 25 jaar ervaring in het ontwerpen, implementeren en evalueren van transformatieprojecten en -programma’s in de landbouwsector in heel Afrika. Hij is toegepast onderzoeker op het gebied van agronomie en duurzame economische ontwikkeling.

Voorafgaand aan de oprichting van de Sepia Foundation werkte hij als kennisdirecteur en senior adviseur bij het KIT Royal Tropical Institute in Amsterdam, het International Potato Center (CIP) in Nairobi, het Nationaal Boomzaadcentrum (CNSF) in Burkina Faso, en Wageningen Field Crops Research – Trees and Fruit.

Timo Sprangers, Onderzoeker Gewasgezondheid, Wageningen University & Research, Nederland

Timo Sprangers werkt als onderzoeker Gewasgezondheid bij Wageningen Plant Research.

Zijn werk richt zich voornamelijk op het beheer van onkruiden in akkerbouwsystemen. Binnen het team Gewasgezondheid doet hij samen met collega’s die gespecialiseerd zijn in de bestrijding van plagen, ziekten en aaltjes, onderzoek naar de herinrichting van teeltsystemen die weerbaarder zijn tegen deze bedreigingen.

Het concept van Geïntegreerd Gewasbeheer (Integrated Crop Management – ICM) werd ontwikkeld om de systematische opzet van dergelijke robuuste teeltsystemen te ondersteunen.

In diverse projecten is Timo actief in zowel het onderzoek naar het ontwerp en de werking van geïntegreerde systemen als in praktijkprojecten op boerderijen die gericht zijn op de toepassing van ICM-praktijken.

Paul Ravensbergen, Post-Doc, Wageningen University & Research, Nederland

Paul Ravensbergen heeft een PhD in de agronomie van Wageningen University.

In zijn promotieonderzoek onderzocht hij de variabiliteit in opbrengst, efficiënt gebruik van hulpbronnen en milieueffecten van de consumptieaardappelteelt in Nederland.

Momenteel is Paul postdoctoraal onderzoeker bij de leerstoelgroep Plant Production Systems van Wageningen University. Zijn onderzoek richt zich op het begrijpen van verschillen tussen boeren in het gebruik van inputs, gewasproductiviteit en milieueffecten op het niveau van gewasrotatie.

Main Media Partner:

null
null

Tractor Sponsor:

  

Energy Sponsor:

  
Supporting Partners:

                     null 

null                                 null

null


null


null


null


null


null

Media Partners:

  null                                         
                                   
           null         null      
null                          null         

null


null


null


null


null


null


null


null


null



null


null


null


null



null


null


null


null


null


null


null